16 Mayıs 2011 Pazartesi

Öküzün Tren'e

Deli, kapkara, dev gibi bir boğaydı. Gençliğinin yemyeşil ovaları tükenmiş, artık kuru, susuz bir düzlüğe gelmişti. Yaşı ilerlemiş her boğa gibi, onun erkekliğini de aldılar elinden. Bundan sonra, ona öküz diye hitap ettiler.

Erkekliğini kaybettikten sonra huyu değişti Deli'nin. Yumuşak başlı biri oldu, sakin sakin duruyor, yaşadığı hayatın aslında ne kadar anlamsız olduğunu kendi kendine tekrar ediyordu. Eskiden, genç ve kuvvetli bir boğayken, hayatın anlamının döl vermek, neslini sürdürmek olduğunu düşünürdü; hiç aşık olmamıştı.

Şimdi, döl verme kuvvetini kaybettiği ve alay konusu olduğu bu günlerde, belki de hiç aşık olmayarak bir yanlış yaptığını düşünüyordu. Yıllarca döl vermiş, nesil sürdürmüştü de ne olmuştu? Çocukları insanlara yem ve köle olmamış mıydı? Bu muydu onun hayatının amacı? Yaşadığı hayatın anlamsızlığı onu düşündürüyor, Deli'yi intiharın kıyılarına sürükleyip duruyordu.

Sonra bir gün, her öküzün kaderinde olan bir şey, ona da oldu. Deli, parlak raylar üzerinde hızla giden, İstanbul'dan yolcu toplayıp doğu anadoluya yolcu getiren o trene aşık oldu; Doğu anadolu ekspresine.

Nihayet aşkını, hayatının yeni anlamını bulmuştu. Her şey çok çabuk gelişti, Deli, yalnızca beş sefer gördüğü trene delicesine aşık olmuştu. Hadım edildikten sonraki içe kapanıklığı onu perişan ediyordu. Yalnızca bakabiliyordu trene, içindekileri söylemye bir türlü cüret edemiyordu. Bu aşk onunla beraber mezara gidecekti görünüşe göre.

Öyle olmadı.

Deli, gençliğindeki heyecanı hâla tam olarak kaybetmiş değildi. Evet, konuşamayacaktı belki ama bir dahaki buluşma için kesin kararını vermişti, sevdiğini bir şekilde şaşırtacak, o da eğer olumlu bir yanıt verirse beraber yepyeni bir hayata yelken açmanın saadetini tadacaktı. İki gün bekledi sevdiğini, nihayet zamanı geldiğinde rayların kenarında duruyordu.
Karşıdan, sevgilisinin geldiğini gördü, biraz tereddüt etti, olur muydu? Olumlu bir cevap alabilir miydi? Sevgilisi yaklaşıyordu, harekete geçmeliydi. Yada geçmemeli miydi? Ya ondan rahatsız olup geldiği yolu değiştirip, oraya bir daha hiç uğramamaya karar verseydi? Ne yapardı deli o zaman? Sevdiği yaklaşmaya devam ediyordu, Deli bir anda kararını verdi, raylara çıktı ve delicesine sevdiği Doğu ekspresine yürekten bir öpücük kondurmak için dudaklarını ileri uzattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder